1/27
VDMA-terrein
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

VDMA-terrein

Eindhoven heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld als kernregio van de Nederlandse economie en positioneert en profileert zich daarbij als Brainport-regio. Deze groei vertaalt zich onder andere in een impuls aan werkgelegenheid en een grote vraag naar een gemêleerd woningaanbod in de binnenstad.


Het VDMA-terrein, voormalige huisvesting van de Luciferfabriek van Vissers & Langemeijer, dat later overgenomen werd door automobielbedrijf Van der Meulen Ansems, vormt een belangrijke schakel tussen de verschillende deelgebieden in het centrum van Eindhoven. De Luciferfabriek, die van 1916 tot 2007 dienst deed als parkeergarage, is een industrieel monument en dient, evenals de naastgelegen Ford-garage, geïntegreerd te worden in het nieuwe plan voor het VDMA-terrein. Ook de aan de Vestdijk gesitueerde Zusterflat en de rijksmonumentale directeurs- en chauffeurswoning aan de Raiffeisenstraat dienen behouden te blijven.


Met de herontwikkeling van het plangebied, moet deze een etalage van de kernwaarden van Eindhoven gaan vormen. Techniek, Design en Kennis (TDK) in een hoogstedelijk milieu waar innovatie, wonen, werken, stedelijk leven en interactie samengaan. Het rauwe industriële karakter willen we behouden en versterken, waarmee een groeimilieu ontstaat voor het creatieve en technologische segment, open werken, community, horeca en expats. Duurzaamheidsmaatregelen zullen maatschappelijk geïmplementeerd worden en het VDMA-terrein wordt de verbindende schakel tussen verschillende stadsdelen met hoogstedelijke dynamiek en iconische bebouwing.


De Luciferfabriek, opgericht in 1880 en overgenomen door Mennen & Keunen in 1884, was de tweede grote Luciferfabriek in Eindhoven. De stad heeft haar naam ‘lichtstad’ dan ook niet te danken aan gloeilampenfabriek Philips, de geschiedenis daarvan voert terug tot de luciferindustrie. Het DNA van Eindhoven zit dus diep geworteld in het plangebied. Onze filosofie voor deze opgave is dan ook, om alles wat Eindhoven echt Eindhoven maakt, terug te halen naar deze locatie. Alle kenmerkende bedrijven, onderwijsinstellingen, sportverenigingen, culture voorzieningen, enzovoorts, krijgen een plekje op het VDMA-terrein. Deze veelal geclusterde instellingen, gaan zich profileren in Cluster Exposure Cubes (CEC’s). Op deze manier krijgen voorbijgangers een voorproefje van alle ontwikkelingen in Eindhoven, en ontstaat een dynamische werk- en leeromgeving waarin uitwisseling centraal staat. De CEC’s krijgen een plekje in de voormalige Luciferfabriek en de Ford-garage wordt getransformeerd tot urban park waarin de cubes zich manifesteren tussen de gehandhaafde, stalen dakspanten.


Ook de Zusterflat zal werkgelegenheid bieden, met op de begane grond voorzieningen gericht op expats, zoals bijvoorbeeld The Hub en het Expat Centre. Het langgerekte dakvlak zal ‘groene kroon’ krijgen, doordat hier plaats gemaakt wordt voor sportvoorzieningen die vanaf de Vestdijk te ervaren zijn. De reeds aanwezige onderdoorgang markeert de entree van het gebied en wordt kracht meegegeven door de tegenoverliggende entree van winkelcentrum de Heuvel in het ontwerp te integreren. Deze entree wordt geflankeerd door een nieuwe, iconische woontoren, welke qua vorm refereert aan een DNA-streng (het DNA van Eindhoven). De façade van deze toren bestaat uit bewegende geveldelen die windenergie opwekken en zogenaamde ‘verticale gardens’, waarin algen energie zullen gaan leveren aan de stad.


De rafelige achterkanten van de bebouwing aan Tramstraat en de Dommelstraat, evenals de achterzijde van het naastgelegen Pullman Hotel, worden vervolmaakt door hier op slimme wijze nieuwe bouwblokken te positioneren. Deze nieuwe volumes bieden een divers aanbod aan woningen en creëren verrassende binnenstedelijke hofjes tussen de monumentale bebouwing en de nieuwbouw met een wisselend karakter en korrel. Het bouwblok achter het hotel zal voorzien worden van een ruime op het zuiden georiënteerde daktuin, waaronder een all-electric parkeervoorziening komt die haar energie verzamelt door middel van PV-panelen op de nieuwe bebouwing.


Ten slotte zal de historische bebouwing aan de Raifeissenstraat onderdeel worden van een levendige urban courtyard. Hier vestigen verschillende horeca zich. De Raifeissenstraat wordt een verlengstuk van de Dommelstraat en daarmee de aanzet richting een verbinding met het centrum van de stad. De doorwaardbaarheid van het gebied wordt vergroot met interessante nieuwe routes, waarmee het VDMA-terrein de verbindende schakel zal gaan vormen tussen verschillende deelgebieden in de binnenstad van Eindhoven.

Projectnaam
VDMA-terrein
Locatie
Eindhoven (NL)
Typologie
Cultuur, Gebiedstransformatie, Horeca, Kantoor, Projectmatige woningbouw, Sport & recreatie, Stedenbouwkundig ontwerp
Omvang
18.000 m² BVO
Jaar
2018
Status
Ontwerp
Opdrachtgever
Gemeente Eindhoven
Samenwerking
Blauwhoed Ontwikkelingsgroep B.V., Remmers Bouwgroep B.V., EVE Tilburg B.V., KRAGT GROEP, KOW
Origineel
Brede blik
Initiatiefrijk

Origineel


Om efficiënte kruisbestuiving van Eindhovense bedrijven te stimuleren en passanten een indruk te geven van alles wat zich in de Brainport-regio afspeelt, hebben we Cluster Exposure Cubes (CEC’s) geïntroduceerd. Geclusterde voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de Technische Universiteit, PSV, verschillende musea en theaters, maar ook high-tech bedrijven die gevestigd zijn op de campussen buiten de stad, krijgen de mogelijkheid om zich te profileren en ontwikkelen op een dynamische locatie midden in de binnenstad. Daarnaast kunnen de CEC’s bijdragen aan de jaarlijkse evenementen en festivals zoals de Dutch Design Week en Glow.

Onderwijs, sport, design, high-tech maakindustrie, cultuur, horeca, zorg, senioren en buurtactiviteiten komen allemaal samen op het VDMA-terrein en vormen zo het DNA van de stad. De thema’s uit de gehele Eindhovense samenleving worden laagdrempelig gemaakt en geven het gebied op deze manier identiteit.
Origineel
Brede blik
Initiatiefrijk

Brede blik


Een thema dat binnen de Gemeente Eindhoven centraal staat, is de ‘inclusieve stad’. Met eerder genoemde CEC’s wordt bijgedragen aan het creëren van een inclusieve samenleving, daarnaast speelt het nieuwe programma ook hierop in. Door een gevarieerd woningaanbod te creëren in de binnenstad, wordt niet alleen gefocust op de groeiambities als Brainport-regio, maar wordt ook de mogelijkheid geboden aan de ‘reguliere’ Eindhovense samenleving te participeren in het nieuwe plan. Naast hoogwaardige kwalitatieve woningen, is ook ruimte voor sociale en middeldure woningbouw. Op het nieuwe VDMA-terrein komen grondgebonden stadswoningen, appartementen, expats en hoogopgeleide starters, startende ondernemers en sociale huurders.
Origineel
Brede blik
Initiatiefrijk

Initiatiefrijk


In de door de Gemeente Eindhoven uitgedragen vraagstelling werden marktpartijen uitgedaagd om met een visie te komen voor het VDMA-terrein. Wij besloten om, aanvullend op deze visie, een volledig stedenbouwkundig plan te ontwikkelen. Op deze manier is extra inzicht verkregen die niet alleen bij heeft gedragen aan het controleren, optimaliseren en aanvullen van onze visie, maar uiteindelijk ook heeft geleid tot een compleet integraal stedenbouwkundig plan.