1/23
Janat Karbala - nieuwe stad in Irak
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Janat Karbala - nieuwe stad in Irak

Karbala is een stad met een inwoneraantal van ca. 570.000 inwoners, gelegen 100 km ten zuidwesten van Baghdad. Karbala wordt beschouwd als een belangrijke, heilige stad, die jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Een grote uitbreiding, Janat Karbala genaamd, kan uitsluitend buiten de huidige stadsgrenzen worden gerealiseerd. De aangewezen locatie van 250 hectare is gelegen tussen Karbala en het Razaza meer, goed ontsloten door verschillende snelwegen tussen Baghdad en Karbala. Janat Karbala omvat ca. 15.000 woningen (diverse typologieën), publieke faciliteiten (religie, onderwijs, zorg, sport, hulpdiensten, transport) en publieke ruimte (park, boulevard, water).

Ons stedenbouwkundig ontwerp voor Janat Karbala is gebaseerd op een aantal metaforische elementen, waaronder de Rode Muur, de Ring van Bomen, het Orthogonaal Grid en de Poorten van Karbala. Deze elementen zijn ontstaan vanuit de omgeving en geïnspireerd op de Arabische architectuur en bouwkunst.

De rechthoekige locatie is gelegen in de oksel van twee snelwegen ten oosten van het Razaza meer. Gezien vanuit klimatologisch oogpunt zijn de Rode Muur en de Ring van Bomen van groot belang. Zij dienen de nieuwe stad te beschermen tegen de zandstormen en de lucht te filteren van onzuiverheden. Met een rondweg en een ruim opgezette diagonale boulevard takt de stad aan op bestaande snelwegen. Een fijnmazig stratenpatroon vormt een tweede laag in de infrastructuur en brengt bewoners en bezoekers naar hun bestemming. Haaks op de boulevard ligt een imposant openbaar park. De gebogen vorm opent zich in de richting van het meer (vruchtbaarheid) en sluit zich in de richting van de woestijn (vijandelijkheid). De inrichting van het park is een kalligrafie van groenelementen, geïnspireerd op de Arabische schrijfkunst. Het park is een aangename oase in een drukke en dichtbebouwde stad. In het park zijn de moskee, het zwembad, theehuizen en waterpartijen te vinden, onder een schaduwdek van bladeren. De geometrische opzet van de woonwijken is een verwijzing naar de Arabische architectuur. De diverse buurten hebben een rijke diversiteit in woningtypologie, afmeting en uitstraling, zowel grondgebonden, geschakeld als gestapelde woningbouw komen voor. De verschillende woonvormen zijn ontwikkeld, rekening houdend met de plaatselijke cultuur en klimatologische omstandigheden. Dit uit zich bijvoorbeeld in afgeschermde private ruimten, platte daken waarop geslapen kan worden in hete zomers of patio’s en vides die koele luchtstromen door het gebouw sturen.

Naast de publieke gebouwen in het park zijn verspreid over de stad diverse onderwijsinstellingen (primair en voortgezet onderwijs), een ziekenhuis, winkelcentra, politiebureaus en een busstation voorzien. De decentrale opzet verlevendigt de woonwijken en stimuleert sociale cohesie.

Projectnaam
Janat Karbala - nieuwe stad in Irak
Locatie
Karbala (IQ)
Typologie
Stedenbouwkundig ontwerp
Omvang
250 ha
Jaar
2013
Status
Ontwerp
Opdrachtgever
Khayrat Al Aseel General Trading Co
Samenwerking
Making Architecture
Brede blik

Brede blik


Binnen het bureau houden we ons niet alleen bezig met lokale stedenbouw en architectuur, maar zijn we tevens nieuwsgierig naar opgaven buiten de landsgrenzen. Het verdiepen in andere culturen en materie genereert namelijk nieuwe ontwerpmogelijkheden die direct toegepast kunnen worden of inspiratie bieden voor andere projecten. In Janat Karbala vertaalt de kalligrafische schrijfkunst zich niet alleen goed tot een buitengewoon interessante park, maar vormt het meteen een herkenbare vormtypologie voor de lokale bevolking. Daarnaast heeft de kruisbestuiving met Arabische architectuur bij P+R Genneper Parken in Eindhoven geleidt tot een patio van natte natuur die de natuurlijke ventilatie van het gebouw stuurt en het klimaat veraangenaamt.