1/20
Hoofdkantoor Beamix
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Hoofdkantoor Beamix

Het voor een groot deel met de bekende groengele silo’s, fabrieken en kantoren volgebouwde plangebied ligt ingesloten tussen het Beatrixkanaal, de Hastelweg en het landhoofd van de brug. Het bestaande terrein maakt een rommelige indruk. Doel van het ontwerp is om aan de voorzijde een representatieve gevel neer te zetten.

Het hoofdkantoor manifesteert zich met een grote, oplopende metselwerk schijf aan de voorzijde. Deze schijf geeft richting aan toekomstige uitbreidingen en maakt de bestaande bedrijfswoning onderdeel van het geheel. Achter de voorgevel profileert het kantoor zich als een rechthoekig volume met een schuin dak in tegengestelde richting van de schijf. Dit volume doet van zich spreken in de voorgevel door brede, horizontale gevelopeningen die uit het volume gespaard zijn.

De inrichting van het hoofdkantoor wordt bepaald door sculpturale elementen van beton en verdiepingshoge kastenwanden, deels gevuld met transparante puien ten behoeve van de gewenste zichtlijnen.

Projectnaam
Hoofdkantoor Beamix
Locatie
Eindhoven (NL)
Typologie
Industrie, Kantoor
Omvang
3.140 m² BVO
Jaar
2002
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Saint-Gobain Weber Beamix
Samenwerking
Koninklijke BAM Groep, Arcadis Nederland B.V., Nelissen ingenieursbureau B.V., Koksmaat, Aspa
Klantgericht
Brede blik
Communicatie

Klantgericht


De persoonlijke benadering en de aandacht voor de ontwikkeling van het hoofdkantoor is terug te vinden in de toepassing van een eenduidige stijl. Dit behelst het gebouw (keuze stenen, betontrappen, huisnummers, vaste kasten, inrichting bedrijfskeuken en kantine), de losse inventaris (meubilair, kunst, stoffering tot en met de asbakken) en de terreininrichting. Het geheel ademt een sfeer uit. Het geheel komt tot uiting in een samenhangende en aangename werkomgeving.

Het gebouw, de terreininrichting en de renovatie van de beheerderswoning op het terrein hebben in 2003 de Hurkprijs gewonnen. De verzorgde uitstraling heeft een positieve invloed op bedrijventerrein Hurk in Eindhoven.
Klantgericht
Brede blik
Communicatie

Brede blik


De hoek Hastelweg-Dilleburgstraat heeft een bijzonder karakter door de ligging van de beheerderswoning en de oplopende Dillenburgstraat. Er is gekozen een goed faseerbaar stedenbouwkundig plan te maken, waarin het hoofdkantoor de eerste fase is. De tweede fase wordt gevormd door het projectbureau en laboratorium en als derde fase het resterende plangebied ten koste van de beheerderswoning.

Het ontwerp van de gebouwen van fase 1 en 2 bestaat uit een schuin oplopende metselwerk schijf richting de kruising. Fase 3 is een transparante invulling.
Klantgericht
Brede blik
Communicatie

Communicatie


Alle gebruikers zijn intensief betrokken bij het ontwerp. Bij aanvang zijn bij de werknemers de wensen voor de nieuwbouw geïnventariseerd en de knelpunten van de bestaande bebouwing in beeld gebracht. Verderop in het ontwerptraject zijn met wezenlijk verschillende varianten, van de grote schaal tot en met de kleinste details, de opties doorgelicht. De beheerderswoning is in gezamenlijk overleg in de planvorming meegenomen. De gevelrenovatie van de beheerderswoning sluit qua materialisering aan bij het hoofdkantoor.