1/22
Beheerderswoning Vinkeveense Plassen
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Beheerderswoning Vinkeveense Plassen

De vrijstaande woning is gelegen aan de hoofdtoegang van camping ‘de Tachtig Morgen’. De beheerderswoning is opgesplitst in een woon- en kantoorfunctie. Deze gebouwdelen zijn voor de bewoners onderling met elkaar verbonden, echter is de woning voor bezoekers van de camping niet toegankelijk. Het kantoorgedeelte is gevestigd in de laagbouw, het woongedeelte is gevestigd in het hogere deel welke voorzien is van een gebogen dak.

Het gebouw wordt gekenmerkt door een lange gebogen lijn in de plattegrond, maar ook in de gevel. De combinatie van gebogen lijnen in de verschillende vlakken, zorgt voor speelse en afwisselende ruimtes, passend bij de wensen van de bewoners.

De woning profileert zich door de rondgevormde houten laagbouw, die zijn eigen weg baant door het hoge deel van de woning. Dit resulteert in het interieur in een vide en een wenteltrap, die de vorm en het materiaal van de laagbouw overnemen. De wenteltrap is letterlijk en figuurlijk de spil van de woning, waar vanuit alle ruimten bereikbaar zijn.

De uitstraling van de achterzijde van de woning wordt gedomineerd door een hoge, onder een helling geplaatste pui. Het mozaïek van de pui is ingevuld met verschillende materialen in diverse afmetingen. Het lichte metselwerk, gecombineerd met het uitkragende zinken dak, zorgt voor een duidelijke begrenzing van het geheel.

Projectnaam
Beheerderswoning Vinkeveense Plassen
Locatie
Vinkeveen (NL)
Typologie
Particuliere woningbouw, Sport & recreatie
Omvang
188 m² BVO
Jaar
1999
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Particulier
Samenwerking
Bouwbedrijf de Haan Vinkeveen B.V., Vissers & Vissers ingenieursbureau
Klantgericht
Origineel

Klantgericht


De beheerderswoning is gelegen aan het eind van de toegangsweg naar de camping. De woning heeft een tweetal entrees: één voor de beheerders en één voor de bezoekers van de camping. De bezoekers van de camping hebben uitsluitend vanaf buiten toegang tot het kantoorgedeelte, voor de beheerders is het kantoor vanuit de woning te benaderen. De entrees en de kantoorruimte zijn op een natuurlijke wijze vormgegeven in de beheerderswoning.
Klantgericht
Origineel

Origineel


Kenmerkend is de verbinding tussen het exterieur en het interieur, dat wordt gevormd door de houten wand die van buiten naar binnen loopt. Buiten omarmt de houten wand de hogere woning en binnen vormt de houten wand de scheiding tussen de vide en de overige ruimten en eindigt het in de spiltrap. Samen met de hellende pui en het gebogen dak, vormt dit een bijzonder speelse en persoonlijke indeling voor de bewoners.