Masterplan & revitalisatie dorpskern
Het stedenbouwkundig masterplan kern Schinveld is ontwikkeld in opdracht van de gemeente Beekdaelen. De ruimtelijke en functionele structuur van het plan dient als leidraad bij toekomstige functionele en ruimtelijke ontwikkelingen en is in 2012 vastgesteld door de gemeenteraad.
Binnen het kader is een heldere stedenbouwkundige en functionele structuur ontwikkeld. Waarbij de volgende doelstellingen tot uitdrukking komen:
• Het maken van een heldere, leesbare ruimtelijk en functionele structuur voor de kern van Schinveld, zodanig dat de functies wonen, maatschappelijke voorzieningen en evt. onderwijs de leefbaarheid en de vitaliteit wordt versterkt vanuit een samenhangende visie.
• Ambitie: het versterken van de eigen identiteit
Vanuit de ruimtelijke analyse, wordt (met als input het bestaand beleid en het programma van wensen) een ruimtelijke hoofdstructuur opgezet. Deze hoofdstructuur is leidend voor de invulling van de diverse aandachtslocaties. Met als terugkoppeling naar de financiele haalbaarheid, worden de invullingen van de locaties vormgegeven.
Het Schitterende Schinveld wordt bepaald door het toevoegen van een drie-tal tot de verbeelding sprekende structuurelementen, ieder met een eigen identiteit. Hiermee bereiken we een sterke ruimtelijke en functionele structuur die ruimte geeft voor een eigen sfeer op een unieke plek.
1. De zonering. Schinveld wordt vanaf het centrum verdeeld in een aantal zones, die telkens verder van het centrum zijn gelegen. In het bestemmingsplan wordt de bebouwingsdichtheid en de bebouwingshoogte beschreven. Naarmate men zich verder van het centrum verwijderd, wordt de bebouwing lager en heeft een lagere bebouwingsdichtheid.
2. De spin. De spin in het web van Schinveld bevindt zich op de Bleekplaats. Vanaf deze locatie waaieren een aantal radialen uit, die de verschillende zones met elkaar verbinden.
3. Het kruis. Schinveld kent een tweetal assen, die het kruispunt kennen op de Bleekplaats. Een cultuuras (lopend van noord naar zuid), met daaraan alle voorzieningen gelegen en een natuur-zorgas (van oost naar west), die de loop van de Roode Beek volgt en het centrum verankerd in het buitengebied.
De stedenbouwkundige thema’s vormen de dragers van het masterplan en verbinden bijzondere en diverse plekken en markante punten met elkaar. Hierdoor ontstaat een zeer gevarieerd netwerk van activiteiten en functies dat de bewoner en bezoeker boeit en bindt. De realisatie van dit netwerk is als uitgangspunt genomen bij de verdere stedenbouwkundige uitwerking van het masterplan.
Binnen het plangebied zijn een aantal deelgebieden nader uitgewerkt, deze zijn voornamelijk richtinggevend. Dit betreft het Einderveld (toekomstige BMV en wonen), Diederen (toekomstige woningbouwlocatie), Mewissen (toekomstige woningbouwlocatie en park, de Bleekplaats (aantrekkelijk verblijfsplein), Bloemenbuurt / aan de Belboom (toekomstige woningbouwlocatie en vergroening.
Met de verschillende uitwerkingen van deelgebieden hebben we de Gemeente Beekdaelen ondersteund in de subsidieaanvraag. In 2023 heeft de Gemeente Beekdaelen 2.49 miljoen euro ontvangen vanuit het programma ‘Impulsaanpak Winkelgebieden’ van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor het aanpakken van het centrumgebied Schinveld en het verbeteren van de leefbaarheid.