1/8
P3 Eindhoven Airport
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

P3 Eindhoven Airport

Als antwoord op het dringende tekort aan parkeerplaatsen, wordt op het parkeerterrein P3 van Eindhoven Airport bovengrondse parkeergarage gerealiseerd. Het betreft echter geen nieuwbouw, de garage is zelfs niet tweedehands: het gebouw wordt maar liefst voor de derde keer gebruikt! In 2007 is de garage oorspronkelijk ontworpen als tijdelijke uitbreiding voor een bestaande parkeervoorziening bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Na een relatief korte periode aldaar is het gebouw in 2009 verhuisd naar Strijp-S en opnieuw gebouwd naast het Klokgebouw. Vervolgens maakt de parkeergarage in 2020 plaats voor nieuwe ontwikkelingen en de onderdelen worden opgeslagen in Amersfoort. In 2023 wordt de nieuwe bestemming bekend, namelijk het parkeerterrein P3 van Eindhoven Airport. De parkeergarage krijgt een bekende buurman: P4 is eveneens een EZ Park oplossing.    

Een geweldig voorbeeld van circulariteit en kenmerkend voor het EZ Park concept. Het gebouw is volledig remontabel en vanwege de hoge mate van modulariteit is de flexibeliteit en herbruikbaarheid geborgd. Het 'bouwpakket' ligt klaar voor gebruik in de opslag, dus het parkeerprobleem van de luchthaven kan zo snel mogelijk worden aangepakt. Alle onderdelen zoals betonnen TT-plaatvloeren, de thermisch verzinkte hoofddraagconstructie en stalen gevelhekwerken worden opnieuw toegepast. Een nieuwe fundering zorgt voor een solide basis voor de parking.

Kleine wijzigingen worden meegenomen in het ontwerp om aan de wensen van de luchthaven te voldoen. Zo wordt het hoofdtrappenhuis uitgebreid en voorzien van een lift. De gevel van deze uitbreiding wordt uitgevoerd in metselwerk en polycarbonaat gevelpanelen in kleur, om aansluiting te vinden bij de entreepartij van P4. De prominent in de zuidgevel aanwezige stabiliteitsvoorzieningen worden voorzien van rvs gaasnetten zodat een variatie aan klimplanten hier kan groeien.

Duurzaamheid is erg belangrijk voor de luchthaven, dus naast het hergebruiken van een bestaand gebouw, wordt ook het terrein van parkeerterrein P3 en de gevel van P4 onder handen genomen. Hernieuwbare energie speelt een grote rol: zo wordt een grote hoeveelheid zonnepanelen geplaatst, wordt een groot deel van de parkeerplaatsen uitgerust met voorzieningen om elektrisch te kunnen laden, en wordt de energie voor verlichting van gebouw en terrein zelf opgewekt.


Meer lezen: https://betonhuis.nl/betonhuis/betonnen-parkeergarage-krijgt-derde-leven-bij-eindhoven-airport


Genomineerd voor de Benelux Trofee 2023

Projectnaam
P3 Eindhoven Airport
Locatie
Eindhoven (NL)
Typologie
Mobiliteit
Omvang
12.250 m²
Jaar
2022
Status
Oplevering zomer 2023
Opdrachtgever
Eindhoven Airport
Samenwerking
Archimedes Bouwadvies B.V., EZ Park, Ingenieursbureau Verhoeven & Leenders B.V., Stam + De Koning Bouw bv
Origineel

Origineel


De EZ Park modulaire bovengrondse parkeergarage is flexibel, duurzaam en toekomstbestendig. De toepassing van standaard elementen van staal en beton, gemonteerd op de bouwplaats, resulteert in een snelle en eenvoudige bouwmethodiek. Volledig demontabel, herbruikbaar, faseerbaar en verplaatsbaar. Snel en efficiënt geplaatst en geschikt voor diverse locaties.

Het feit dat P3 bij Eindhoven Airport voor de derde keer wordt gebruikt, maakt de parkeergarage ‘one of a kind’. Dit zou niet mogelijk zijn zonder het slimme gebouwconcept dat de basis vormt voor deze circulaire toepassing.