1/5
Uitbreiding woning Veldhovenseweg
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Uitbreiding woning Veldhovenseweg

Op een prachtig bosrijk perceel van zo’n 12.500 m², gelegen tussen Veldhoven en Knegsel, is een ontwerp gemaakt voor de uitbreiding van een jonge villa. Het vrijstaande woonhuis, dat in 2002 is gebouwd, profiteert aan alle zijden van het groene uitzicht op de eigen tuin. Aan de achterzijde wordt de woonkamer van de woning fors vergroot en direct naast de garage wordt een carport gerealiseerd.

De zuidwestelijke hoek van de living wordt met zo’n 70 m² uitgebreid. Overhoekse raampartijen die volledig open schuiven zorgen voor optimale beleving van de tuin. Ter plaatse van deze openingen wordt een verhoogd terras aangelegd. Zonwering aan de buitenzijde van het glas is geïntegreerd in de vorm van schuivende loggiapanelen. Nabij de keuken wordt een luifel voorzien met open dakconstructie, waardoor daglichttoetreding in de keuken tot een minimum wordt beperkt. De carport zal ruimte bieden aan ten minste twee personenauto’s.

Het nieuwe volume is qua hoogte ondergeschikt de hoofdbouw en vormt daarmee een secundair gebouwelement, samen met het geknikte bouwdeel tussen keuken en garage. De hoofdbouw wordt voorzien van mineraal schilderwerk, waarmee de woning opnieuw een frisse uitstraling krijgt. Zowel de uitbreiding van de woonkamer, de carport als het geknikte bouwdeel krijgen een gevel van thermisch verduurzaamde hardhouten gevelplanken in verticale toepassing. Bestaande dakkapellen krijgen dezelfde uitstraling en alle dakranden worden vervangen voor een zinken kraal. Alle nieuwe hemelwaterafvoeren worden inpandig opgelost en bouwkundige voorzieningen, zoals bijvoorbeeld de geleiding voor de zonwering, worden strak en onzichtbaar weggedetailleerd achter de houten gevel.

Projectnaam
Uitbreiding woning Veldhovenseweg
Locatie
Knegsel (NL)
Typologie
Gebouwtransformatie, Particuliere woningbouw
Omvang
ca. 300 m²
Jaar
2021
Status
Aanvraag omgevingsvergunning
Opdrachtgever
Particulier
Samenwerking
Vissers & Vissers Ingenieursbureau
Klantgericht

Klantgericht


De wensen van de klant vormen altijd de rode draad voor een ontwerp, zeker bij transformaties van particuliere woningen. Geïnspireerd door het verlangen om optimale verbinding tussen binnen en buiten tot stand te brengen, heeft het nieuwe gebouwdeel vorm gekregen. Vanwege de optimale bezonning, ligging op het perceel en ruimtelijk functionele indeling van de woonkamer, is de zuidwestelijke hoek van de woning het meest geschikt voor de uitbreiding.

Gevelkozijnen zijn op zo’n wijze toegepast, dat wanneer de schuifbare elementen in open toestand zijn, er nagenoeg geen scheiding meer bestaat tussen binnen en buiten. De vloerafwerking van de woonkamer loopt visueel door in de materialisering van het verhoogde terras, waardoor de tuin optimaal bij de woning wordt betrokken. Dit effect wordt versterkt door het overhoeks toepassen van de grote schuifpuien. In geopende stand kan de volledige hoek open worden geschoven. In het constructief ontwerp is hiermee rekening gehouden, waardoor geen kolom benodigd is.

(bron afbeelding: www.reynaers.com)