1/9
Anno 1870 | Voormalige Chocoladefabriek
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Anno 1870 | Voormalige Chocoladefabriek

Tegen het historische centrum van Venlo liggen verschillende voormalige fabrieksterreinen langs de Maas. Het rijksmonument van periscopenfabriek Nedinsco is reeds herbestemd en het duurzame stadskantoor heeft een prominente plek gekregen aan de oostelijke uiterwaarde. De naburige kavels van de voormalige chocoladefabriek en de Veilingstraat liggen nog steeds braak en dat heeft geleid tot dit ontwerp.

Voor beide locaties geldt dat de aanwezige bouwblokken met grondgebonden woningen worden afgemaakt aan de achterzijde. De stedenbouwkundige schaal, parcellering en korrelgrootte van het historische dorpslint Roermondsestraat worden doorgezet in de nieuwbouw. De architectuur daarentegen sluit aan op het modernisme van de fabrieksgebouwen. Door de synergie ontstaat een prettige overgang tussen twee gebieden met een verschillend karakter.

Van de chocoladefabriek resteren een karakteristieke gevel en een schoorsteen. Deze worden behouden en geïntegreerd in het plan. Achter de karakteristieke gevel komen lofts met ateliers. Zodoende wordt optimaal gebruik gemaakt van de aanwezige hoge ramen. Door de schoorsteen te incorporeren met de nieuwbouw, wordt het project verankerd met de historie en ontstaat er een interessante openbare ruimte. Groene gevels en weelderige plantenbakken geven de omgeving de benodigde woonkwaliteit.

De grondgebonden woningen beschikken over een tuin en een setback aan de straatzijde. Dit maakt het mogelijk om de goothoogte uit de omgeving op te pikken en de woningen van een buitenruimte te voorzien die altijd in de zon ligt. Om de diversiteit te vergroten en het woningaantal te optimaliseren zijn in de hoeken van de bouwblokken beneden-bovenwoningen geprogrammeerd.

Meer informatie is te vinden op de projectwebsite: https://anno-1870.nl

Projectnaam
Anno 1870 | Voormalige Chocoladefabriek
Locatie
Venlo (NL)
Typologie
Gebiedstransformatie, Projectmatige woningbouw
Omvang
4.350 m┬▓ BVO
Jaar
2018
Status
Ontwerp
Opdrachtgever
Van Wijnen Groep Projectontwikkeling B.V.
Samenwerking
-