1/20
Renovatie De Boomwei
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Renovatie De Boomwei

De Boomwei is een serviceflat, helemaal gericht op zelfstandig wonen. Bewoners zijn niet gebonden aan een leeftijdsgrens en er wordt geen zorg geleverd. Uiteraard is iedereen vrij voor zichzelf thuiszorg in te schakelen. Met tientallen buren in de nabijheid hoeft niemand zich alleen te voelen. De gemeenschappelijke ontmoetingsruimte zorgt ervoor dat bewoners gemakkelijk met elkaar in contact komen. Bovendien wordt er eenmaal per jaar een uitje georganiseerd voor alle bewoners. Dat draagt bij aan een goede onderlinge sfeer en, indien gewenst, sociale controle. Sinds de bouw in het begin van de jaren ’90 van de vorige eeuw, is er weinig veranderd aan de energetische prestaties en uitstraling van de serviceflat. Hoog tijd dus om De Boomwei opnieuw te voorzien van een eigentijdse uitstraling en het gebouw te verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Naast deze esthetische en energetische upgrade, wordt de ruimtelijk functionele indeling van het apparatementencomplex eveneens onder handen genomen.

Tussen de 20 appartementen aan de ene zijde en het trappenhuis en een logeerkamer aan de andere zijde, bevindt zich de hoofdentree die uitkomt in een gezamenlijke woonkamer voor de bewoners. Een verbindingsgang vormt de connectie tussen De Boomwei en het naastgelegen verpleeg- en verzorgingstehuis. Dit verzorgingstehuis zal gesloopt worden, en daarmee ook een groot deel van de verbindingsgang. In de nieuwe situatie wordt de hoofdentree verplaatst naar de nieuwe kop van deze gang. De gezamenlijke woonkamer wordt uitgebreid en opengewerkt door een deel van de verbindingsgang te betrekken. Fraaie glaspartijen op de west- en noordgevel zorgen voor een lichte, aangename ruimte met zicht op twee terrassen. Een aangrenzende traforuimte wordt verwijderd, en een fietsenberging waar elke bewoner een eigen berging krijgt, wordt ingepast.  

Bestaande beglazing wordt vervangen voor isolerende, zonwerende HR++ beglazing en het dak wordt voorzien van zonnepanelen. De nieuwe uitstraling van het gebouw wordt fris, warm en eigentijds. Het metselwerk wordt gereinigd, gerepareerd waar nodig en gekeimd. Gevelkozijnen worden geschilderd, nieuwe zonwering wordt geplaatst en alle hekwerken ter plaatse van balkons worden vervangen door matglazen balustrades. De entree van de fietsenberging krijgt een luifel waar scootmobiels droog gestald kunnen worden en de balkons van de appartementen worden uitgebreid met indrukwekkende kaders. Deze kaders en luifel worden uitgevoerd in hout-louk gevelelementen, evenals de nieuwe gevel ter plaatse van het terras voor bewoners. In combinatie met het keimwerk zorgen deze kleuraccenten voor een frisse aanblik en door de toepassing van geperst steenwol met de uitstraling van hout is verkleuring en onderhoud tot een minimum beperkt. Alle dakranden en de voorzieningen voor de afvoer van hemelwater worden vervangen door een zinken uitvoering.

Ook het interieur krijgt een fraaie make-over die aansluit bij het exterieur, waardoor het geheel een harmonisch en samenhangend karakter krijgt. In de gezamenlijke ruimtes zijn alle vloeren vervangen door een onderhoudsarme PVC vloer zijn de wanden voorzien van schilderwerk of glad pleisterwerk. In de woonkamer is een spuitwerk plafond toegepast met uitstekende akoestische eigenschappen. Elk appartement beschikt over een doorgeefluik tussen de entreehal en de publieke verkeersruimte. Deze worden dicht gemaakt door middel van een brandwerende scheidingsconstructie en aan de zijde van de publieke verkeersruimte afgewerkt met een vliesbehang in kleur. Fraaie eikenhouten latten op akoestische wandpanelen geven de gang een hoogwaardige uitstraling en zorgen voor een aangename geluidsdemping. Deze eiken wandbekleding komt terug in de gezamenlijke woonkamer, waar een maatwerk coffeecorner, tv-meubel en roomdivider de eyecatchers vormen.

Naast het interieur en exterieur van het gebouw, is ook een ontwerp gemaakt voor de nieuwe terreininrichting. Zowel buiten in het terrein, als binnen in alle publiek toegankelijke ruimtes, zijn alle verlichtingsarmaturen vervangen en waar nodig voorzien van dag/nacht- of bewegingssensoren. Een nieuw systeem voor de toegangscontrole (door middel van tag(lezer)s) zorgt ervoor dat automatische schuifdeuren op het gewenste moment open gaan.

Middels een meerjarenonderhoudsplan is de haalbaarheid van de renovatie afgespiegeld tegen te verwachten kostenposten voor het gehele bouwwerk (interieur en exterieur) en over een looptijd van 20 jaar uitvoerbaar gebleken.

Projectnaam
Renovatie De Boomwei
Locatie
Halsteren (NL)
Typologie
Projectmatige woningbouw, Renovatie, Terreininrichting, Zorg
Omvang
ca. 2.150 m² BVO
Jaar
2018-2023
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Stichting St. Elizabeth's Fonds
Samenwerking
PVM Advies & Management, Spierings Bouwsupport, Van der Linden Holding B.V., Vissers & Vissers ingenieursbureau