1/26
Bewegingsplein, vijver & fietsenstalling GGzE
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Bewegingsplein, vijver & fietsenstalling GGzE

Ingepast tussen het spoor, de Anthony Fokkerweg en de Boschdijk bevindt zich het groene Landgoed De Grote Beek, waar de GGzE voorziet in geestelijke gezondheidszorg voor mensen uit Eindhoven en omgeving. In de periode van 2012 tot 2015 hebben wij op drie plekken verspreid over het landgoed, ontwerpen gemaakt voor de inrichting van de openbare ruimte. Elk van deze gebieden worden gekaraktersieerd door een andere functie en uitstraling. Dit betreft een wandelgebied met onder andere een bewegingstuin, een verblijfsgebied met kiosk en aangrenzende vijver en een parkeerterrein met bijbehorende fietsenstalling.

Tussen de solitaire, grootschalige gebouwen in een parkachtige setting, vormen de bewegingspleinen een verbinding met de buurt, en tegelijkertijd een plek waar bewoners van het GGzE-terrein hun energie kwijt kunnen. Het tuinontwerp heeft een chique en zakelijke uitstraling, mede door de toepassing van gegalvaniseerd stalen inrichtingselementen. Een meanderende verbindingsroute voert langs de verschillende zones van de bewegingstuin, welke middels een afwisseling van hoge en lage beplanting visueel wordt afgescheiden van de omliggende bebouwing. Daarnaast zorgt deze diversiteit aan beplanting zowel in de zomer als in de winter voor een fraaie grens tussen de verschillende werelden. In avondsituaties wordt het bewegingsplein voldoende verlicht middels lantaarns, om ook sporten in de avond mogelijk te maken. De meanderende paden worden dicht bij de grond aangelicht, zodat een sfeervolle uitstraling ontstaat.

Ten noorden van de bewegingstuin is de vijver gelegen, waarvoor het ontwerp van de openbare ruimte en de kiosk is gemaakt. Deze kiosk, waarvan het dak volledig hergebruikt is, biedt ruimte aan passanten om te verblijven en is ook geschikt voor eventuele evenementen of uitvoeringen. De in baksteen uitgevoerde kade zoekt aansluiting met de belendende bebouwing en de naar het water aflopende trap vormt een fijne plek om te zitten en te genieten van de zon en het uitzicht. Ook in dit ontwerp komt de chique uitstraling terug, bijvoorbeeld in de fraai gedetailleerde hekwerken langs de waterkant.

Aan de Boschdijk is een terreinindeling gemaakt voor parkeerterrein P5, dat ruimte moet bieden aan 200 personenauto’s. Aanvullend is een ontwerp gemaakt voor een fietsenstalling voor 208 fietsen, gecombineerd met bijbehorende reparatieruimte. Het fraaie ontwerp met repeterende houten gevelelementen, verzinkt stalen constructie en sedumdak past prachtig op de groene locatie en maakt handig gebruik van mooi zichtlijnen van en naar het gebouw.

Projectnaam
Bewegingsplein, vijver & fietsenstalling GGzE
Locatie
Eindhoven (NL)
Typologie
Mobiliteit, Sport & recreatie, Terreininrichting, Zorg
Jaar
2012-2015
Status
Gerealiseerd