1/18
Herbestemming kerk Simpelveld
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Herbestemming kerk Simpelveld

De Sint Joseph Arbeider kerk in het gehucht Huls (Simpelveld) is voor een symbolisch bedrag aangeboden aan de woningstichting Simpelveld. De woningstichting wil graag onderzoeken of het mogelijk is de kerk te transformeren in reguliere woningen.

Na een inventarisatie ter plekke is gebleken dat de bouwtechnische staat van de kerk goed is. In het ontwerptraject hebben we varianten gemaakt voor één, twee, drie of vier woningen of appartementen in de kerk. Uitgangspunt hierbij is het handhaven of versterken van de bestaande religieuze elementen in de nieuwe functie. Dit betreft bijvoorbeeld het roosvenster, de entreepartij met trappen en dubbele deuren, de steunberen, de hoge brandgeschilderde ramen en de apsis.

De hooggeplaatste ramen worden doorgetrokken naar beneden, waardoor de ritmiek en bouwconstructie intact blijven en er extra daglichttoetreding wordt gecreëerd in de woningen. Daarnaast is uitgegaan van een ‘open plattegrond’ van de woningen, waarbij de sanitaire en facilitaire ruimten zijn opgenomen in een ‘cube’, die vrijstaat in de ruimte. Hierdoor blijft de kerk in zijn geheel te ervaren, alsmede de verschillende elementen, zoals bijvoorbeeld de roosvenster en de apsis.

De ruimte om de kerk heen wordt ingericht als gemeenschappelijke tuin, waarbij elke woning een privé plek heeft in de vorm van een verhoogd terras.

In verband met de wooncontingenten van de gemeente was het uiteindelijk niet mogelijk de kerk te transformeren naar meerdere woningen.

Projectnaam
Herbestemming kerk Simpelveld
Locatie
Simpelveld (NL)
Typologie
Gebouwtransformatie, Projectmatige woningbouw, Renovatie
Omvang
636 m² BVO
Jaar
2015
Status
Ontwerp
Opdrachtgever
Woningstichting Simpelveld