1/34
Appartementengebouw Kampstraat
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Appartementengebouw Kampstraat

Aan de Kampstraat in Landgraaf zijn 21 nieuwbouw appartementen gerealiseerd. De rooilijn is terugliggend ten opzichte van de bestaande bebouwing en vormt de aanleiding tot het maken van een asymmetrisch bouwblok aan een ruime voortuin. De asymmetrie komt tot uiting in de excentrische ligging van de hoofdentree en de beëindiging van het bouwblok waarin de setback wordt omgezet in de plint. Een gebaar waarmee tevens de toegang tot het achtergebied wordt geaccentueerd. De volumewerking van de houten balkons, witte gevel en donkere setback en plint geeft het gebouw plasticiteit. Naast een privaat dakterras of balkon beschikt het appartementengebouw over een licht verhoogde gezamenlijke tuin met ovale plantenbakken en appelbomen, waar interactie tussen de bewoners en hun omgeving kan ontstaan.

De indeling van het 21-tal appartementen is vrijwel identiek. Er is een kleine variatie in positie van het balkon en omvang van de woonkamer. De heldere wijze van repetitie maakt de ruime woningen betaalbaar en geschikt voor sociale huur. De slaapkamers zijn aan de geluidsluwe noordgevel gelegen, zodat de ruimtes koel blijven in de zomer en er op natuurlijke wijze geventileerd kan worden. De leefruimten met ruime woonkamer en keuken liggen aan de zuidgevel. Overdag worden deze ruimten verwarmd door de zon en de minder mobiele bewoners hebben uitzicht over de levendige Kampstraat. De kleine slaapkamer kan dienst doen als kantoor of hobbyruimte, maar is tevens geschikt als stalling voor elektrische scootmobielen. Alle deuren zijn met een minimale doorgang van 950 mm rolstoeltoegankelijk. De badkamer is zowel te bereiken vanuit de grote slaapkamer als vanuit de gang en is voorzien van een ruime douche. De flexibiliteit die meegenomen is in het ontwerp, maakt het voor bewoners mogelijk langer thuis te blijven wonen.

Het gebouw heeft een betere energieprestatie dan door de eisen is voorgeschreven. Dit is tot stand gekomen door een compact volume, goede thermische schil, een hoge luchtdichtheidsklasse, gunstige positionering van de zonnepanelen en warmteterugwinning in de mechanische ventilatie. Daarnaast is extra aandacht besteed aan duurzaamheid. Voor de gevel zijn natuurlijke materialen toegepast: keramische baksteen, mineraal stucwerk en hydrothermisch gemodificeerd fraké hout (zonder toevoeging van chemische producten). Infiltratie van regenwater verloopt via een wadi, die is gelegen in de gemeenschappelijke tuin. Gierzwaluwen en vleermuizen vinden hun onderkomen in nestkasten die zijn geïntegreerd in de gevel.

Projectnaam
Appartementengebouw Kampstraat
Locatie
Landgraaf (NL)
Typologie
Projectmatige woningbouw
Omvang
2.360 m² BVO
Jaar
2017
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Heemwonen
Samenwerking
Habenu van de Kreeke, Castermans Engineers, De Jong installatiemanagement, KABU, Spierings Bouwsupport, Aeres Milieu, K+ advies
Klantgericht
Origineel
Brede blik

Klantgericht


De wensen van HEEMwonen zijn vertaald in een ontwerp voor seniorenhuisvesting op een markante locatie in Landgraaf. Bijzondere aandacht is besteed aan het comfort van de woningen. Dit is terug te zien aan een brede woonkamer, buitenruimte met wijds uitzicht, de positionering van de slaapkamers aan de geluidsluwe gevel en de koppeling van de badkamer aan de grote slaapkamer. Een hoge mate van transparantie in de gemeenschappelijke verkeersruimten zorgt voor sociale veiligheid.

Het omliggende terrein en de aansluiting op de aangrenzende bebouwing zijn meegenomen in de planontwikkeling, zodat een harmonieus geheel ontstaat. Een recentelijk bezoek aan het complex heeft aangetoond dat de bewoners en de woningbouwvereniging zeer tevreden en trots zijn op dit woningbouwproject in het centrum van Landgraaf.
Klantgericht
Origineel
Brede blik

Origineel


Doorslaggevend bij de architectenselectie is de hoge architectonische kwaliteit binnen het budget voor sociale huur. Dit is onder meer behaald door de buitenbergingen niet in een kelder, maar op de begane grond te plaatsen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat er geen woning op de minder aantrekkelijke hoek bij de in- en uitrit ligt en dat mindervalide senioren geen hoogteverschillen hoeven te overbruggen vanuit hun buitenberging naar het trottoir. Daarnaast wisten we een extra appartement te realiseren op de derde verdieping met een excentrische setback. De besparingen in kosten en extra opbrengst uit het toegevoegde appartement zijn ingezet om plasticiteit in de gevel aan te brengen en duurzame materialen van hoogwaardige kwaliteit toe te passen.
Klantgericht
Origineel
Brede blik

Brede blik


Het project hebben we uitgewerkt van schetsontwerp, waarmee we de architectenselectie hebben gewonnen, tot en met de werktekeningen, op basis waarvan de aannemer heeft gebouwd. In de uitvoeringsfase zijn we de esthetische directievoerder om de kwaliteit te waarborgen.

Complexe aansluitingen als gevolg van de volumewerking zijn gedetailleerd uitgewerkt in een 3D model. In nauw overleg met de hoofdaannemer en producenten zijn de diverse mogelijkheden tegen elkaar afgewogen voor een optimaal resultaat.