1/24
Kantoor en woonhuis Vissers & Roelands
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Kantoor en woonhuis Vissers & Roelands

Aan een historisch bebouwingslint, is ons nieuwe kantoor en woonhuis gerealiseerd. Het pand is opgebouwd uit twee ‘zwevende’ volumes, los van elkaar gehouden door transparante stroken. De volumes hebben ieder een eigen identiteit die wordt versterkt door de materialisatie, kleurstelling en vormgeving. Het gebogen dak is uitgevoerd in zink en heeft eveneens aan de binnenzijde een metaalafwerking. De buitenwanden worden gevormd door stucwerk volumes aan de buitenzijde en kastenwanden van hout aan de binnenzijde.

Het dak heeft de vorm van een zinken druppel, welke in de lengterichting is geëxtrudeerd tot een volume. Aan de oostzijde heeft het dak een sterke ronding en aan de westzijde komen de dakvlakken samen tot een scherp ‘scheermes’. Ter plekke van de patio aan de westzijde is er een hap uit beide volumes gehaald om meer daglichttoetreding te realiseren in de omliggende ruimten.

Voor de indeling is een open plattegrond toegepast, waarin de ruimten in elkaar overvloeien. Drie verticale schijven definiëren de verschillende ruimten en vormen het verbindende element tussen de verdiepingen. Per ruimte wordt gevarieerd in hoogte, passend bij de functie en het gebruik.

Projectnaam
Kantoor en woonhuis Vissers & Roelands
Locatie
Veldhoven (NL)
Typologie
Kantoor, Particuliere woningbouw
Jaar
2011
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Vissers & Roelands architecten & ingenieurs
Samenwerking
Vissers & Vissers Ingenieursbureau
Origineel
Brede blik
Initiatiefrijk

Origineel


Het kantoor en woonhuis zijn op duurzame wijze gebouwd. Dit komt tot uiting in de vormgeving, materialisering, flexibele opzet van het pand en installatievoorzieningen. Voor het gebouw is uitgegaan van een compact volume, gedeeltelijk verzonken in het maaiveld, waardoor het verliesoppervlak van het pand gereduceerd wordt. De toegepaste hoge isolatiewaarden van de scheidingsconstructies beperken bovendien het warmteverlies. Met aluminium kozijnen en houtskeletbouw voor alle inbouwpakketten wordt de ecologische footprint van het gebouw klein gehouden. Beide zijn eenvoudig te recyclen of hergebruiken. In de bouwtechniek is rekening gehouden met het op termijn gemakkelijk kunnen wijzigen van functie of indeling. Bijvoorbeeld door het toepassen van een met bouten gemonteerd staalskelet, houtskeletbouw binnenwanden, wandkasten en vloeren, twee centraal geplaatste trappenhuizen en leidingschachten die goed bereikbaar zijn.

Het gebouw maakt gebruik van koude-warmteopslag in de bodem. Door thermische activering van de betonvloeren worden met deze energie de ruimten verwarmd en gekoeld. Er is hierdoor sprake van een constant klimaat dat het comfort vergroot. Voor het gebruiksgemak is het pand opgedeeld in diverse zones. Op termijn kan het dak worden voorzien van fotovoltaïsche cellen, waardoor het pand in zijn geheel energieneutraal wordt.
Origineel
Brede blik
Initiatiefrijk

Brede blik


Uiteraard is het kantoor en woonhuis een ontwerp van onszelf. Daarnaast hebben we dit project bouwtechnisch volledig uitgewerkt en is het in eigen beheer, samen met specialisten, uitgevoerd. Elke bouwfase en elk detail kent een eigen verhaal. Als voorbeeld een beschrijving over de bijzonderheden van het dak:

Het geventileerde zinken dak is aan de bovenzijde uitgevoerd met staande felsen. Met het benadrukken van de fels in staande positie, wordt de ronding van het dak geaccentueerd. Bovendien verbetert dit de waterdichtheid. Aan de onderzijde van de dakranden zijn de zinken platen gepotdekseld met een platte fels. De afvoer van hemelwater is onzichtbaar gedetailleerd om de krachtige volumewerking te behouden. Om dit te realiseren is een speciale nokgoot ontwikkeld en toegepast, een verholen dakgoot in de dakrand geïntegreerd en de hemelwaterafvoer inpandig weggewerkt in de kastenwanden. De bijzondere nokgoot is een door Vissers & Roelands ontwikkelde toepassing om een onaantrekkelijke dakkap te voorkomen. Een dakkap zou de beoogde ronding namelijk verstoren. De nokgoot heeft een afschot richting beide kopgevels, waar kleine hemelwaterafvoeren het regenwater transporteren naar de dakgoot. Dit principe is herhaald bij de dakopening boven de patio.
Origineel
Brede blik
Initiatiefrijk

Initiatiefrijk


In de beginjaren van de kredietcrisis hebben we het initiatief genomen om op een unieke plek in de regio Eindhoven een eigen kantoor en woning te realiseren. Een ontwerp dat onze filosofie herbergt en als voorbeeld en inspiratie kan dienen voor toekomstige projecten.