1/21
Studentenhuisvesting Bomansplaats
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Studentenhuisvesting Bomansplaats

Een voormalig kantoorpand, gelegen aan de rand van het villapark in Eindhoven, is getransformeerd in een woongebouw voor nationale en internationale studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Het is één van de eerste succesvolle kantoortransformaties in de omvangrijke kantoorleegstand als gevolg van de financiële crisis in het najaar 2008. Het project telt 91 appartementen met bijbehorende wasruimte, fietsenstalling en ondergrondse vuilcontainerruimte. In totaal zijn er negen verschillende woningentypen te onderscheiden. De variatie is gebaseerd op de ligging in het gebouw en de constructieve mogelijkheden.

Het ontwerp maakt gebruik van de heldere opbouw van de bestaande constructie. De hoofdopzet van het gebouw bestaat uit een gang met aan weerszijden appartementen. Aan de uiteinden van de gang ligt een entreehal die in verbinding staat met het trappenhuis. Elk appartement heeft een woonkamer met veel lichtinval, een keuken, een badkamer en een ruime hal. De gemeenschappelijke gangen worden aan weerszijden voorzien van kastenwanden waarin de installaties zijn ondergebracht. De verouderde bestaande installatietechnische onderdelen zijn verwijderd en vervangen door energiezuinige alternatieven. Trappen en hekwerken worden volledig hergebruikt.

Karakteristiek voor het kantoorcomplex zijn de uitgewassen grindbetongevels en ondanks de gedateerde aanblik worden deze gehandhaafd. De financiële kaders zijn beperkt en er wordt gezocht naar een minimale ingreep met een maximaal effect om de duffe uitstraling op te poetsen. Die is gevonden in kleine kleurrijke kaders die worden toegevoegd in de raamstroken. Daarnaast wordt de plint gekeimd in antracietgrijs, waardoor het zware gebouw optisch wordt opgetild van het maaiveld. Met het vervangen van alle kozijnen en het toevoegen van twee nieuwe hoofdentrees op de kopse zijden wordt niet alleen esthetisch, maar tegelijkertijd energetisch opgewaardeerd.

Projectnaam
Studentenhuisvesting Bomansplaats
Locatie
Eindhoven (NL)
Typologie
Gebouwtransformatie, Projectmatige woningbouw
Omvang
3.600 m² BVO
Jaar
2011
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Camelot Vastgoed
Samenwerking
Hendriks Bouw, Vissers & Vissers ingenieursbureau, Van Cappellen Advies, KABU
Origineel
Brede blik
Klantgericht

Origineel


Voor de economische crisis van 2008 wordt het transformeren van jonge kantoorgebouwen nauwelijks uitgevoerd. De vraag naar kantoorruimte was immers groot en noodzaak van transformatie was niet aan de orde. Met de studentenhuisvesting Bomansplaats is de trend gezet om grootschalige leegstand van kantoorgebouwen aan te pakken en tegelijkertijd te voorzien in de behoefte naar betaalbare woningen. De minimale middelen waarmee het is uitgevoerd (interne verbouwing + nieuwe kozijnen), de bouwsnelheid (10 maanden) en de innovatieve technieken (S-Pod prefab badkamers) hebben de aanzet gegeven voor vele nieuwe transformaties.
Origineel
Brede blik
Klantgericht

Brede blik


Leegstand van kantoren was een groot probleem binnen de gemeente Eindhoven, helemaal kantoren in het centrumgebied van de stad. Het transformeren van een leegstaand kantoorgebouw naar een woongebouw geeft invulling aan het tekort aan studentenwoningen, vergroot de woningdiversiteit in het gebied en verlevendigt de omgeving. Bovendien krijgt een blinde vlek in de stad weer de benodigde sociale controle. Dit wordt versterkt door woningen op de begane grond te programmeren. De nieuwe bewoners zullen gebruik maken van de faciliteiten en voorzieningen in de wijk en de stad. Een impuls voor winkels, bedrijven en instellingen in de Eindhoven.
Origineel
Brede blik
Klantgericht

Klantgericht


Het hele traject is binnen een zeer korte tijd ontwikkeld en gerealiseerd. Dit door de efficiënte samenwerking met de diverse partners, de slimme tijdbesparende oplossingen (S-Pod prefab badkamers) en bouwmethodieken. Het gehele pand wordt zodoende voor aanvang van het nieuwe collegejaar volledig verhuurd.