1/47
Studentenhuisvesting Cederlaan
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Studentenhuisvesting Cederlaan

Binnen de rondweg van Eindhoven, dicht bij het centrum en Strijp-S, heeft een in verval geraakt voormalig Philips kantoor, ruimte gemaakt voor een nieuw studentencomplex. Het ontwerp is een frisse impuls voor de omgeving en met een capaciteit van 318 bewoners wordt deels voldaan aan de toenemende vraag naar kwalitatief hoogwaardige woningen voor studenten in de stad Eindhoven. Het project telt 227 eenheden, opgesplitst in 165 zelfstandige studio’s, 46 tweepersoons appartementen en 16 onzelfstandige drie- of vierkamer appartementen. Met verspringende gevelopeningen en felgekleurde kaders springt het ontwerp direct in het oog, terwijl de basis materialen robuust en aards zijn.

Het complex bestaat uit drie geschakelde bouwblokken, gescheiden door transparante delen. De transparante delen bieden plaats aan de entrees, geven ruimte voor verticale en horizontale verbindingen tussen verdiepingen of bouwblokken en waarborgen het contact tussen de straat en het semipublieke groene binnenterrein. De hoofdentree, gelegen aan de Cederlaan, ligt tussen een liggend bouwvolume en een staand bouwvolume. Deze volumewerking wordt benadrukt door respectievelijk horizontale en verticale gevelopeningen.

De bouwblokken zijn opgebouwd uit een gladde ivoorwitte plint van keramiek en daarboven een ruwe geëngobeerde bruinzwarte metselwerk gevel, dat bij de entrees is doorgezet tot maaiveld. Ter plaatse van de vliesgevels tussen de bouwblokken is het metselwerk en de keramische gevel doorgezet in het interieur. De gevelopeningen zijn voorzien van smalle, frisse, kleurrijke kaders. De diepe neggen zorgen voor een zeer dynamisch geheel bij het passeren van het gebouw. Om het wonen met een groot aantal studenten, allen met hun eigen persoonlijkheid, ambitie en gedrag, op een relatief kleine oppervlakte als aangenaam te ervaren, zijn zowel het binnenterrein als de gezamenlijke binnenruimten ruim opgezet. Bij beide entrees en het hoofdtrappenhuis geven vides ruimte en lucht en wordt met gebouwhoge puien uitzicht geboden op het groen ingerichte binnenterrein.

Projectnaam
Studentenhuisvesting Cederlaan
Locatie
Eindhoven (NL)
Typologie
Mobiliteit, Projectmatige woningbouw, Terreininrichting
Omvang
12.800 m² BVO
Jaar
2012
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Woonbedrijf-Vestide
Samenwerking
BAM Woningbouw Zuid, Adviesbureau Van de Laar, Nelissen ingenieursbureau B.V.
Origineel
Brede blik

Origineel


Sociale woningbouw in dit formaat vergt een grote mate van standaardisatie, mede omwille de bouwkosten en efficiente werkwijze voor de bouwer. Uitgangspunt voor de bouw was tunnelbekisting, waardoor de opbouw van de wanden relatief groot werd. Met dat gegeven, hebben we kaders ontwikkeld om kozijnen verticaal te koppelen. De, in aanzicht uiterst smalle, kaders vormen de waterslag, de latei en de afdekking van de zijkanten van het metselwerk. De vormgeving gaat uit van een dynamische blik en beleving van het gebouw. De smalle, kleurrijke kaders gecombineerd met de diepe neggen vervormen bij beweging een prachtig kleurenspel op een donkere metselwerk achtergrond.
Origineel
Brede blik

Brede blik


Binnen dit project zijn de volgende drie onderdelen ver uitgewerkt: gestart met een herbestemming (voormalig Philips kantoor tot woningbouw), het ontwikkelen van stedenbouwkundige ontwerpvarianten en uiteindelijk het ontwerp voor sloop – nieuwbouw.

De ontwerpen hebben we opgezet vanaf de eerste schets en uitgewerkt tot en met de werktekeningen, aangevuld met (esthetische) directievoering. De kleurrijke kaders zijn gezamenlijk ontwikkeld met de bouwer en kozijnleverancier, waardoor een optimaal resultaat is bereikt. Financieel, in tijd, bouwkundig en esthetisch.