1/20
Herbestemming & uitbreiding Sint Annaschool
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Herbestemming & uitbreiding Sint Annaschool

Aan de Sint-Annastraat is een monumentaal schoolgebouw uit de jaren ‘30 gelegen. Deze school maakt onderdeel uit van het cultuurhistorisch ensemble van het dorp, waar de kerk en het klooster eveneens onderdeel van uit maken.

In het gebouw worden een tweetal instellingen gehuisvest: zorg (Kentalis) en onderwijs (de Taalbrug). Deze specifieke en elkaar versterkende combinatie is perfect te huisvesten in dit historische pand. Uitgangspunt hierbij is het zoveel mogelijk handhaven van het bestaande gebouw, qua structuur, gevelindeling en karakter. Een groot deel van het programma van eisen is te huisvesten in het bestaande pand, voor het overige deel worden een tweetal vleugels aangebouwd in dezelfde stijl., wat het totale oppervlak op ca. 3.000 m² brengt.

De school, de Taalbrug heeft voornamelijk het bestaande gebouw tot haar beschikking en de kortste vleugel. De zorginstelling, Sint Marie, gebruikt voornamelijk de nieuwe vleugel. De twee instellingen maken gebruik van elkaars ruimtes, zoals een aula en werkplekken, welke intern toegankelijk zijn. Typerend voor de eerste verdieping is de aanwezigheid van de vides, waardoor direct contact ontstaat met de bovenliggende verdieping en het zicht op de bijzondere kap met daklichten vrij wordt gemaakt. De oorspronkelijke kap blijft in het zicht en de gebouwindeling wordt met een transparant karakter uitgevoerd.

De entrees zijn gelegen aan de straatzijde en aan het speelterrein. Aangrenzend aan het speelterrein is een parkeervoorziening gerealiseerd, om de buurt te ontlasten.

Projectnaam
Herbestemming & uitbreiding Sint Annaschool
Locatie
Tegelen (NL)
Typologie
Gebouwtransformatie, Onderwijs, Renovatie
Omvang
3.657 m² BVO
Jaar
2010
Status
Ontwerp
Opdrachtgever
Kentalis
Samenwerking
-