1/7
Vrijstaande woning Waterrijk
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Vrijstaande woning Waterrijk

De vrije kavel voor de vrijstaande woning valt binnen het beeldkwaliteitsplan Waterrijk van Architectuurstudio Herman Herzberger in samenwerking met Juurlink [+] Geluk. Kenmerkend voor het beeldkwaliteitsplan is dat de omringende natuur via groen ingerichte langzaamverkeersroutes het plangebied binnenkomt aan de voorzijde van de woningen en het autoverkeer is ontsloten via de achtertuinen. De woningen liggen hierdoor midden in het groen, openbaar aan de voorzijde en privaat aan de achterzijde. Dit betreft een ontwerp voor een eindkavel, waardoor het aan drie zijden is omringd door openbaar groen.

De woning bestaat uit meerdere volumes die in elkaar grijpen. Het hoofdvolume is een zwaar metselwerk blok van twee bouwlagen. Bovenop ligt een daktuin met zicht rondom. Drie lichte secundaire volumes van hout richten zich vervolgens ieder op een ander deel van de omgeving. De dakopbouw met slaapkamers loopt door in de voorgevel en is georiënteerd op het openbaar groen aan de voorzijde. De lange aanbouw met een behandelpraktijk en carport aan het uiteinde ligt in de achtertuin. Een dubbel hoge erker in de gevel vergroot de leefruimten op de begane grond en verdieping en kijkt uit over de bosrand.

De behandelpraktijk is gescheiden van de woning door een patio. Het stedenbouwkundig ontwerp met twee toegangen maakt het mogelijk om de bezoekers van de praktijk te ontvangen aan de achterzijde en de bezoekers van de woning aan de voorzijde. De ruime woning heeft een open plattegrond, maar door de positionering van de ruimten zijn hoeken gecreëerd met een verschillende mate van intimiteit.

Projectnaam
Vrijstaande woning Waterrijk
Locatie
Eindhoven (NL)
Typologie
Particuliere woningbouw, Kantoor
Omvang
323 m² BVO
Jaar
2008
Status
Ontwerp
Opdrachtgever
Particulier
Klantgericht

Klantgericht


Voor dit ontwerp hebben we de bijzondere eigenschappen van de kavel ingezet om de wensen van de opdrachtgever te realiseren. Voornamelijk het ontkoppelen van de behandelpraktijk met de woning door een aparte ingang aan de achterzijde en de tussenliggende patio zijn zeer positief ontvangen. Daarnaast is de volledige lengte van de kavel gebruikt om alle verblijfsruimte, inclusief de behandelpraktijk, te oriënteren op het omliggende openbare groen.