1/23
Woonzorggebouw Bronlaak
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Woonzorggebouw Bronlaak

In september 2011 is het woongebouw voor volwassenen met een verstandelijke beperking in Oploo opgeleverd. Het woongebouw is een onderdeel van woon-/werkgemeenschap Bronlaak dat op het landgoed De Groote Slink is gevestigd. In de toekomst zal er tevens een logeerhuis bijkomen, waarin onderdak wordt geboden aan jongeren en volwassenen die thuis veel zorg en aandacht vragen.

Karakteristiek voor het landgoed is het centrale oorspronkelijke landhuis met het bijbehorende koetshuis, geplaatst op een heuvel. Verder kenmerkt het landgoed zich door twee lange lanen geflankeerd door inheemse eiken. Verspreid rond het landhuis zijn de overige gebouwen in kleine clusters gelegen. Het nieuwe woongebouw maakt onderdeel uit van een nog te vormen ovaal plein, waarbij de lange centrale as verbonden is met het landhuis. Het plein vormt tevens een onderdeel van een cirkelvormige route die alle clusters met elkaar verbindt.

In totaal biedt het woongebouw ruimte aan drie groepen van zes bewoners. Door de groepen klein te houden, is er veel persoonlijk aandacht en zorg. Iedere groep is volledig zelfvoorzienend gehuisvest in een aparte vleugel of op de verdieping. Een centrale ingang geeft vanaf het plein toegang tot de verschillende afdelingen in het gebouw. Op de koppen van de vleugels zijn de woonkamers gelegen. Ze omarmen de centrale binnentuin, waardoor een intieme ontmoetingsplek ontstaat. Naast woonvertrekken voor de drie groepen en de ruimtes voor personeel, beschikt het woongebouw over een crisisappartement voor externe spoedopname en een seperatieruimte voor intern gebruik.

De bouwmassa van één bouwlaag en een kap sluit aan bij het bestaande bebouwingsbeeld. Met forse overstekken die schuin weglopen worden zowel de ingang als de woonkamers als belangrijkste ruimtes gemarkeerd. Grote puien, opgebouwd uit verschillende natuurlijke materialen, bieden hier uitzicht over de binnentuin en het landgoed. Oranjebruine bakstenen en keramische dakpannen geven een warme, natuurlijke uitstraling aan het gebouw.

Projectnaam
Woonzorggebouw Bronlaak
Locatie
Oploo (NL)
Typologie
Projectmatige woningbouw, Zorg
Omvang
1.100 m² BVO
Jaar
2011
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
DeSeizoenen
Samenwerking
Van Driesten Bouw, Vissers & Vissers ingenieursbureau
Klantgericht

Klantgericht


De zorgverlener werkt vanuit een antroposofische inspiratie en gaat uit van de helende omgeving. Daarom is voor het nieuwe woongebouw gekeken naar de kenmerken van antroposofische architectuur. In het ontwerp komt dit tot uiting in de kapvormen, die zich richten naar de weidse landerijen en hun vorm ontlenen aan de wereld van beweging. Vanuit de woonkamers zijn de agrarische activiteiten op de tegenoverliggende boerderij goed zichtbaar. De regelmatige structuur van landbouw werkt rustgevend voor de bewoners. De niet haakse binnentuin die het gebouw omarmt, is intiem en beschermend, zonder contact te verliezen met de omringende natuur. In uitstulpende erkers kunnen bewoners zich onttrekken aan ongewenste invloeden van medebewoners en focussen op persoonlijke ontwikkeling. Voor zowel interieur als exterieur is gekozen voor het gebruik van natuurlijke materialen en aardse, ingetogen kleuren waardoor het een geheel vormt met de omgeving van het landgoed.