1/20
Vrijstaande woning Raadhuisstraat
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Vrijstaande woning Raadhuisstraat

Aan de Raadhuisstraat is een vrijstaande woning gerealiseerd op een langwerpig perceel. De woning is opgebouwd uit een metselwerk volume van één bouwlaag met een kap. De kap vouwt zich rond het volume en krult naar binnen. De doorsnijding van kap en metselwerk wordt vormgegeven met een pui, die de woning visueel en ruimtelijk verbindt met de aangrenzende tuin en het fraaie historische dorpslint. Het midden van de woning is zeer transparant gehouden: hier bevindt zich een ‘kubus’ waarin verschillende functies, zoals keuken, trap en andere secundaire functies zijn voorzien. De kubus heeft een eigen uitstraling qua kleur en materialisering en valt sterk op door de plaatsing in de woning.

Met de toepassing van stootvoegloos metselwerk krijgt de gevel een karakteristiek horizontaal lijnenspel. Dit wordt herhaald in het dakvolume door de toepassing van een vlakke dakpan. De dakranden zijn vervaardigd in verzinkte stalen profielen die uitkragen ten opzichte van de gevel. Het staal creëert een strakke omkadering en geeft de woning een moderne uitstraling.

De woning is ontworpen als passief huis. Dit betekent dat het warmteverlies is geminimaliseerd. In de architectuur is hier rekening mee gehouden door te kiezen voor een compacte gebouwvorm, grote overstekken op het zuiden toe te passen en grote glasoppervlakken op het oosten en westen aan te brengen die zijn gelegen aan verblijfsruimten. Op technisch gebied komt dit tot uiting in de toepassing van hoge isolatiewaarden, drievoudig glas en dubbele kierdichting rond de kozijnen. Als warmtebron is een luchtwarmtepomp geïnstalleerd en er is sprake van een gebalanceerd ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Op termijn kunnen zonnecollectoren worden aangesloten op de installatie.

Projectnaam
Vrijstaande woning Raadhuisstraat
Locatie
Sprang-Capelle (NL)
Typologie
Particuliere woningbouw
Omvang
401 m² BVO
Jaar
2011
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Particulier
Samenwerking
-
Klantgericht
Origineel
Brede blik

Klantgericht


Een persoonlijke benadering met aandacht op de wensen van de gebruiker, leverde een drietal wezenlijk verschillende varianten op. Deze zijn gevisualiseerd middels maquettes, gevelbeelden en 3d visualisaties. Op basis daarvan kon een afgewogen en goede keuze worden gemaakt. Deze aanpak is doorgezet in de vervolgfasen waarbij constructie, installatie en bouwtechniek geintegreerd is met het ontwerp.

De hele woning is onderhoudsvriendelijk door materiaalkeuze en detaillering, een van de belangrijke wensen van de gebruiker.
Klantgericht
Origineel
Brede blik

Origineel


Binnen het bestemmingsplan is gezocht naar een maximale benutting van de kavel. Dit heeft geresulteerd in een woning met een kern waarin verticaal transport is gepositioneerd en een kelderverdieping. Deze verdieping is als verblijfsruimte zeer goed bruikbaar door de verschillende koekoeks die zijn aangebracht.

Maximale benutting perceel met kelderverdieping. Te gebruiken middels koekoeks (rooster afgesloten bovenzijde). Door de stalen roosters aan de bovenzijde kan het omliggende terrein worden gebruikt waarbij het daglicht diep in de kelder kan doordringen.
Klantgericht
Origineel
Brede blik


Bij het woonhuis hebben we een vrijstaande overdekte loungeplek en een garage met carport ontworpen, passend in de stijl van de woning. Afstemming tussen de gebouwen is doorgevoerd in materialisering en detaillering. Het totaal vormt een samenhangend geheel gelegen rond een moderne tuin.