1/15
Brasserie Pilkington's
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Brasserie Pilkington's

Brasserie Pilkington’s ligt aan de voet van de Sint-Janskathedraal, midden in het historische centrum van ‘s Hertogenbosch. Pilkington’s is gevestigd in een voormalig klooster uit 1825, waarna het pand voor decennia als drukkerij dienst heeft gedaan voor het Bisdomblad. Dit heeft tot gevolg dat het pand uit diverse ruimten bestaat, die ieder een eigen sfeer ademen.

De uitbreiding van de brasserie vindt plaats aan de achterzijde, gelegen aan een omsloten binnentuin met begroeide metselwerk wanden. De uitbouw heeft een klassieke uitstraling met een hoge glazen pui en een geprofileerde dakrand. Door de grote hoeveelheid glas, zowel de brede, hoge pui als de grote daklichten, wordt de sfeer van een tuinkamer gecreëerd en treedt daglicht tot diep in het gebouw toe.

De klassieke donkergroene kleur past bij het historische pand en vormt een aangenaam geheel met de binnentuin. Er is gekozen voor een duurzame materialisering, detailleringen met houten kozijnen onder een licht overstek en een dakrand van zink.

Projectnaam
Brasserie Pilkington's
Locatie
's-Hertogenbosch (NL)
Typologie
Horeca, Renovatie
Omvang
45 m² BVO
Jaar
2008
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Hendriks Bouw en Ontwikkeling
Samenwerking
Hendriks Bouw en Ontwikkeling, Goudstikker de Vries
Brede blik

Brede blik


Het monumentale karakter van het pand en de ligging en beleving van de tuin is aanleiding om in de uitbreiding te kiezen voor een hoge mate van transparantie. De materialisering, kleurstelling en de detaillering is zorgvuldig geselecteerd en ontwikkeld, waarbij op verschillende aspecten aansluiting is gezocht met het reeds aanwezige. Na afstemming met de gemeente, de welstandscommissie en overige belanghebbenden is het project binnen de gestelde tijd en het budget gerealiseerd.