1/13
Renovatie beeldbepalende woning Oirschot
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Renovatie beeldbepalende woning Oirschot


De woning aan de Nieuwstraat te Oirschot is gelegen in het beedlbepalend dorpsgezicht. Op het perceel zijn 2 gebouwen geplaatst die voorheen werden bewoond en gebruikt door de plaatselijke schoenmaker. Het betreft een hoofdgebouw en een achterhuis.

Beide gebouwen zijn geheel gerenoveerd en voldoen aan de nieuwste eisen van tegenwoordig. Tevens is de ruimtelijk functionele indeling dermate aangepast, dat er een woonhuis voor het gezin (voorzijde) en een klein appartement (achterzijde) is gecreeerd. Uiteraard is hierbij rekening gehouden met het historische karakter en de relatie tot de indeling van de (beeldbepalende) voorgevel en de dakvorm.

Karakteristieke en kenmerkende eigenschappen van bestaande elementen van de bebouwing zijn gehandhaafd, alsmede de hoofdconstructie (waaronder de kap). Deze sfeerbepalende elementen komen in de  gerenoveerde woning fraai tot uiting. Zo zijn de schouwen fraai opgenomen in de woonkamer en de spanten van de kap komen op de verdieping stoer in beeld. Daglichttoetreding is verzorgd door extra puien in de achtergevel en de dakramen in het dak. Het daglicht dringt diep door naar binnen.

Constructief zijn bepaalde elementen verstevigd / verzwaard, teneinde een goede constructieve opzet te kunnen waarborgen. De complete schil is geisoleerd en de volledige installatie is vernieuwd.

Door slim om te gaan met bestaande elementen, is het project binnen het budget gerealiseerd.

Projectnaam
Renovatie beeldbepalende woning Oirschot
Locatie
Oirschot (NL)
Typologie
Particuliere woningbouw, Renovatie
Jaar
2005
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
dhr. Kemps
Samenwerking
Vissers & Vissers bv