1/17
Tafelstraat
Show thumbnails
Show thumbnails
Show fullscreen

Tafelstraat

Aan de Tafelstraat in de historische binnenstad van Maastricht is een woning uit begin 20ste eeuw gelegen. In het pand, bestaande uit vier bouwlagen, zijn drie appartementen of lofts ontworpen met elk een eigen identiteit. Kleuraccenten en inrichtingselementen in het interieur weerspiegelen deze identiteit.

De indeling van ieder appartement is gebaseerd op de kwaliteit van de ruimte en de verdieping waarop het is gelegen. ‘Kubussen’ met natte ruimten steken door de verdiepingsvloeren, waardoor lichte verhogingen en intieme hoeken ontstaan bij een hoger of lager gelegen appartement. De zolderverdieping bestaat uit gegalvaniseerde stalen kokers en een vloer van stalen roosters. Een smalle, hoge uitbouw aan de achterzijde, is toegevoegd om een extra verblijfsruimte met patio te creëren. In kleine elementen is de historie terug te lezen, zoals het gele verlichtingselement in de eetkeuken. Bij elke niet alledaagse oplossing, staat de kwaliteit en de identiteit van de ruimten voorop.

Projectnaam
Tafelstraat
Locatie
Maastricht (NL)
Typologie
Particuliere woningbouw, Renovatie
Omvang
220 m² BVO
Jaar
2005
Status
Gerealiseerd
Opdrachtgever
Particulier
Samenwerking
Maurice van Leendert
Origineel
Brede blik

Origineel


Nieuwe ingrediënten zijn toegevoegd aan het bestaande pand om een hele nieuwe beleving te creëren. Een toiletruimte ‘zweeft’ tussen twee verdiepingen en het dak doet dienst als zitelement in de bovengelegen loft. Een feloranje kamerverdeler vergroot de functionaliteit van de loft. Een transparante roostervloer bij de entresol houdt de loft licht en ruimtelijk. De met gekleurd glas gevulde leidingschacht intrigeert en verwijst naar de historie van het pand.
Origineel
Brede blik

Brede blik


De binnenstad bestaat uit een aaneenschakeling van panden uit diverse tijdsperioden, ieder met een eigen identiteit en bouwwijze. Verbouwen in een dergelijke situatie vergt veel van de bouwtechnische kennis. Gedurende het traject is er gezamenlijk met de constructeur en aannemer veel aandacht besteed aan de naastgelegen panden om overlast in de vorm van zettingen, lekkages en andere schade te voorkomen.