Tilburgers hebben ‘m vast al gespot: de nieuwste parkeergarage in de Spoorzone. Het gigantische gebouw is te zien vanaf Station Tilburg en de Burgemeester Brokxlaan. Een element valt direct op: het roestige karakter. Waarom ziet het er zo uit? De architect geeft antwoord.
Karin Vissers is de architect achter het ontwerp en licht toe: “Het is cortenstaal, een materiaal met een vergankelijk karakter. Het is geen oud staal, maar echt een natuurproduct. Dit geeft een stoere uitstraling die past bij de Spoorzone, maar ook doet denken aan het materiaal waarvan een spoorrails echt gemaakt is. Hiermee wilden we de oude bestemming als werkplaats van de NS laten zien.”
Het cortenstaal is niet de enige verwijzing naar het verleden. “Een wokkel [de vorm van het chipje met dezelfde naam, red.] is de meest logische manier om met de auto van verdieping naar verdieping te komen. Overigens vertaalden we de draaischijf van de Polygonale Loods in die wokkel. Aan de kant van het spoor is de wokkel twee verdiepingen opgetild, zodat je makkelijk langs het gebouw kijkt vanaf het station. Overigens is de entree van de parkeergarage ook opgetild zodat je weet waar je met de auto naar binnen moet.”
Vissers & Roelands architecten & ingenieurs pakten door met de treinverwijzingen. Wie goed kijkt naar het cortenstaal ziet dat er een afdruk inzit. “Dit is een omgekeerde T. De T staat natuurlijk voor Tilburg, maar de omgekeerde T beeldt het spoor uit.”
Over de vorm van de hele parkeergarage is goed nagedacht. “Het is maar liefst 230 meter lang en 18 meter hoog. De grootte heeft nog een reden: veel parkeerruimte in de Spoorzone. Bij de opening half april is er plaats voor maar liefst 730 auto’s, 228 fietsen en 65 scooters. De parkeergarage is ook een geluidsscherm om de geluiden van het spoor te dempen. Aan de kant van de woningen zie je straks een groene gevel van zes meter met nestkastjes voor vogels.”
Naast groot, is de parkeergarage vooral smal. “Gemeente Tilburg gaf ons de opdracht: hoe smaller, hoe beter. Zo blijft er ruimte over voor woningen en een hotel in het gebied. Dit was voor ons de grootste ontwerpuitdaging. Maar we wisten dit om te zetten in kansen.”
We hebben de parkeergarage nog niet volledig kunnen zien shinen. En dan bedoelen we letterlijk. “In de lampen zitten bewegingssensoren. De lampen gaan steeds verder aan als er een auto aankomt. Dat lichtspel zorgt voor levendigheid.”
Het roestige uiterlijk valt Tilburgers al maanden op en kan op veel reacties rekenen. De een vindt het prachtig, de ander vindt het niet mooi. Bij kenners in de staalwereld valt het in ieder geval in de smaak: Vissers & Roelands architecten & ingenieurs heeft een nominatie te pakken voor het gebouw. “We zijn genomineerd voor een vakprijs, de Benelux Trofee! We maken kans met vier andere partijen.”
Lees het artikel en bekijk de afbeeldingen op: https://indebuurt.nl/tilburg/genieten-van/mysteries/mysterie-dit-is-waarom-parkeergarage-zwijsen-er-roestig-uitziet~181999/